ابر اورت چیست و کجاست؟ اجرام و اطلاعات و ویژگیها
ابر اورت
ابر اورت چیست و کجاست: ابر اورت (Oort Cloud) محدودهای در بیرونیترین و دورترین بخش منظومه شمسی است که جرمهای آسمانی منجمدی در آن پراکندهاند. دور بودن ابر اورت از خورشید سبب شده است تا همه جرمهای آسمانی این ناحیه منجمد باشند. ابر اورت را میتوان آخرین محدوده تعریف شده از منظومه شمسی دانست و همانطور که از تصویر پیداست، پس از کمربند کویپر آغاز میشود. در ادامه بیشتر توضیح میدهیم که ابر اورت چیست و کجاست.
ابر اورت چیست؟
پاسخ: ابر اورت محدودهای گسترده و شامل اجرام منجمد در بیرونیترین و دورترین بخش منظومه شمسی است. ابر اورت نسبتا کرویشکل است و تصور میشود اکثر دنبالهدارهایی که امروزه رصد میشوند، ابتدا در ابر اورت پدید آمدهاند.
ابر اورت از ذراتی تشکیل شده است که شاید باقیمانده موادی باشند که خورشید و سیارات منظومه شمسی را تشکیل دادهاند. ستارهشناسان امروزه این اجرام اولیه را قرص پیشسیارهای (protoplanetary disk) مینامند. محتملترین نظریه میگوید مواد فعلی در ابر اورت شاید در دورههای اولیه آفرینش منظومه شمسی به خورشید نزدیکتر بودهاند. سپس هرچه سیارهها بزرگتر شدهاند و بهخصوص وقتی سیاره مشتری به وضعیت فعلی خود درآمد، نیروی جاذبه سیارات، اجرام منجمد بسیاری را که در فضای اطراف پراکنده بودند، جذب کرد تا نهایتا ابر اورت به وضعیت فعلی درآمد.
ابر اورت بسیار دور از خورشید است و ممکن است ساختار فعلی آن در اثر عبور یک ستاره، یک سحابی یا کنشهایی در قرص کهکشان راه شیری، از هم بپاشد. چنین کنشهایی هستههای دنبالهدارگونه را از مدارشان خارج میکند و آنها را به سمت خورشید میفرستد.
ابر اورت کجاست؟
همانگونه که در تصویر مشخص است، ابر اورت بسیار دور از خورشید و سیارات منظومه شمسی و نیز فراتر از کمربند کویپر است. نزدیکترین نقطه ابر اورت به خورشید، ۲۰۰۰ واحد نجومی با خورشید فاصله دارد (یعنی ۲۰۰۰ برابر فاصله زمین از خورشید). قطر ابر اورت نیز یکچهارم فاصله آن از نزدیکترین ستاره یعنی پروکسیما سنتاوری (Proxima Centauri) است. ابر اورت نسبتا کروی است و دو بخش اصلی دارد؛ یکی ابر خارجی و دیگری ابر درونی که حلقویشکل است.
مطلب مرتبط: ویژگیهای سیاره نپتون
اطلاعات و مشخصات بیشتر درباره ابر اورت
- اجرامی که در ابر اورت هستند را اجرام فرانپتونی میگویند. برای اجرام آسمانی کمربند کویپر نیز از این نام استفاده میشود.
- برخی ستارهشناسان بر این باورند که شاید خورشید، مواد تشکیلدهنده دنبالهدارهای ابر اورت را از حلقههای بیرونیتر دیگر ستارهها که در سحابی محل پیدایش خورشید پدید آمدهاند، به خود جذب کرده است.
- ابر اورت مستعد پرورش هسته دنبالهدارهاست. در ابر اورت یخهایی یافت میشوند که از زمان پیدایش منظومه شمسی به جای ماندهاند.
- دانشمندان هنوز مطمئن نیستند که ابر اورت حاوی چه تعداد جرم آسمانی است. اما برخی برآوردها از حضور ۲ تریلیون جرم آسمانی در ابر اورت حکایت دارند.
- ستارهشناسان میگویند دنبالهدارهایی که گردش آنها دور خورشید بیش از ۲۰۰ سال طول میکشد، در ابر اورت پدید آمدهاند.