مطالب عجیب و دانستنیهای جالب درباره خورشید
دانستنیهای جالب درباره خورشید: خورشید ستارهای در مرکز منظومه شمسی است. خورشید تقریبا کره کامل است. خورشید از گازهای بسیار گرم تشکیل شده است. نیروی جاذبه خورشید چنان قوی است که توانسته است منظومه شمسی را پابرجا نگه دارد. انرژیای که خورشید تولید میکند برای زندگی روی زمین حیاتی است و آبوهوای زمین بسیار متاثر از آن است. خورشید، ستاره منظومه شمسی ما در کهکشان راه شیری است. در حال حاضر، هشت سیاره به دور خورشید در چرخش هستند.
مطالب عجیب و دانستنیهای جالب درباره خورشید
- رنگ خورشید در واقع سفید است و سفید از ترکیب همه رنگها تشکیل شده است. اما جو زمین نورهای سرد (بهویژه آبی و سبز) خورشید را تجزیه میکند و به همین علت خورشید زردرنگ به نظر میرسد.
- خورشید از ۷۰ درصد هیدروژن و ۲۸ درصد هلیوم تشکیل شده است.
- خورشید ستاره نوع جی رشته اصلی (main-sequence G2V star) است که اصطلاحا به آن کوتوله زرد (Yellow Dwarf) نیز میگویند. ستارههایی را که دمای سطح آنها بین ۵۳۰۰ کلوین تا ۶۰۰۰ کلوین باشد، کوتوله زرد میخوانند.
- مساحت خورشید ۱۱,۹۰۰ برابر مساحت زمین است.
- فاصله بین زمین و خورشید را یک واحد نجومی (Astronomical Unit یا AU) مینامند. هر واحد نجومی حدود ۱۵۰,۰۰۰,۰۰۰ کیلومتر است.
مطالب عجیب درباره خورشید
حجم خورشید حدود یک میلیون برابر زمین است
از دیگر دانستنیهای جالب درباره خورشید این است که اگر خورشید کرهای توخالی بود میشد ۹۶۰ هزار کره بهاندازه زمین را در آن جا داد. و اگر میشد کرهها را طوری در خورشید فشرده کرد که هیچ جای خالی بین آنها نماند، ۱,۳۰۰,۰۰۰ کره زمین در خورشید جای میگرفت.
۹۹.۸۶ درصد جِرم منظومه شمسی مربوط به خورشید است
جرم خورشید حدود ۳۳۰,۰۰۰ برابر جرم زمین است. حدود سهچهارم جرم خورشید را هیدروژن به خود اختصاص داده است و بخش عمده دیگری از جرم آن، هلیوم است.
خورشید تقریبا کره کامل است
خورشید از نظر هندسی تقریبا کره کامل است. اختلاف قطر استوایی و قطر قطبی خورشید تنها ۱۰ کیلومتر است. خورشید دقیقترین کرهای است که تاکنون در طبیعت مشاهده شده است.
آیا خورشید زمین را خواهد خورد؟
دانشمندان میگویند پس از آنکه خورشید تمام هیدروژن خود را سوزاند، ۱۳۰ میلیون سال نیز طول خواهدکشید تا هیلوم خود را بسوزاند. طی این مدت خورشید چنان بزرگ خواهدشد که سه سیاره دیگر منظومه شمسی شامل عطارد، زهره و زمین را نیز در برخواهد گرفت. در این مرحله رنگ خورشید سرخ خواهدشد.
خورشید روزی تا اندازه زمین کوچک خواهدشد
خورشید پس از بلعیدن عطارد، زهره و زمین درهم خواهدشکست و جرم آن تا حد جرم زمین کاهش خواهدیافت. خورشید پس از این مرحله از کوتوله زرد به کوتوله سفید تبدیل خواهدشد.
دمای درون خورشید گاهی ۱۵ میلیون درجه سانتیگراد است
انرژی هسته خورشید حاصل پدیدهای موسوم به گداخت هستهای یا همجوشی هستهای (Nuclear fusion) است که طی آن هیدروژن به هلیوم تبدیل میشود. اجرام سماوی داغ رفتهرفته بزرگتر میشوند. نیروی جاذبه بسیار قوی خورشید مانع از انفجار آن میشود. دمای سطح خورشید حدود ۵۶۰۰ درجه سانتیگراد است اما دمای هسته خورشید به ۱۵ میلیون درجه سانتیگراد نیز میرسد.
۸ دقیقه و ۲۰ ثانیه طول میکشد تا نور خورشید به زمین برسد
میانگین فاصله خورشید از زمین ۱۵۰,۰۰۰,۰۰۰ کیلومتر است. نور با سرعت تقریبی ۳۰۰,۰۰۰ کیلومتر در ثانیه حرکت میکند. از تقسیم فاصله خورشید بر سرعت نور، عدد ۵۰۰ ثانیه (یا ۸ دقیقه و ۲۰ ثانیه) حاصل میشود. با اینکه نور خورشید در چند دقیقه به زمین میرسد، اما میلیونها سال طول کشیده است تا نور از هسته خورشید به سطح آن برسد.
خورشید در هر ثانیه ۲۲۰ کیلومتر در فضا حرکت میکند
از دیگر دانستنیهای جالب درباره خورشید: فاصله خورشید از مرکز کهکشان راه شیری ۲۴,۰۰۰ الی ۲۶,۰۰۰ سال نوری است. خورشید هر ۲۲۵ میلیون سال تا ۲۵۰ میلیون سال یکبار مرکز کهکشان راه شیری را دور میزند.
فاصله خورشید و زمین طی سال کم و زیاد میشود
مدار حرکت انتقالی زمین یعنی مدار حرکت زمین به دور خورشید بیضی است. لذا زمین طی حرکت خود دور خورشید گاهی به آن نزدیک و گاهی از آن دور میشود. فاصله زمین تا خورشید بین ۱۴۷,۰۰۰,۰۰۰ تا ۱۵۰,۰۰۰,۰۰۰ کیلومتر متغیر است.
خورشید میانسال است
طبق برآوردها سن خورشید ۴.۶ میلیارد سال است. خورشید تاکنون حدود نیمی از هیدروژن خود را سوزانده است. حدود ۵ میلیارد سال دیگر طول میکشد تا خورشید باقی مانده هیدروژن خود را بسوزاند. لذا خورشید هماکنون کوتوله زرد و ستارهای میانسال محسوب میشود.
میدان مغناطیسی خورشید بسیار قوی است
انرژی مغناطیسی تولید شده توسط خورشید طی توفانهای مغناطیسی سبب پیدایش شرارههای خورشیدی شده است. ما شرارههای خورشیدی را به شکل لکههای خورشیدی میبینیم. در لکههای خورشیدی، خطوط مغناطیسی در هم میپیچیند و میچرخند و حرکت آنها بسیار شبیه گردبادهایی است که روی زمین پدید میآید.
خورشید بادهای خورشیدی تولید میکند
باد خورشیدی جریانی از ذرات شارژ شده است که تقریبا با سرعت ۴۵۰ کیلومتر در ثانیه منظومه شمسی را درمینوردد. بادهای خورشیدی زمانی پدید میآیند که میدان مغناطیسی خورشید درون فضا گسترش مییابد.
ویژگیهای خورشید
لکههای خورشیدی
لکههای خورشیدی ناحیههایی روی سطح خورشید هستند که تیرهتر از نواحی دیگر که خنکتر هستند به نظر میرسند. لکههای خورشیدی جاهایی پدید میآیند که فعالیت میدان مغناطیسی قوی خورشید، از حرکت گرما جلوگیری میکند.
شرارههای خورشیدی
وقتی میدانهای مغناطیسی خورشید از نزدیک لکههای خورشیدی عبور میکنند، درهم میپیچند یا دوباره تشکیل میشوند، انفجاری از انرژی میتواند منتشر شود. شرارههای شدید خورشیدی میتوانند با ارتباطات رادیویی روی زمین تداخل یابند.
جدول مشخصات خورشید
سن خورشید | ۴,۶۰۰,۰۰۰,۰۰۰ سال |
نوع ستاره | کوتوله زرد |
قطر خورشید | ۱,۳۹۲,۶۸۴ کیلومتر |
طول محیط استوایی خورشید | ۴,۳۷۰,۰۰۵.۶ کیلومتر |
جرم خورشید | ۱۰۳۰ * ۱.۹۹ کیلوگرم (۳۳۳,۰۶۰ برابر زمین) |
دمای سطح خورشید | ۵۵۰۰ درجه سانتیگراد |