دانستنیها و مطالب جالب و عجیب درباره عطارد (تیر)
تیر دانستنیها و مطالب جالب و عجیب درباره عطارد (تیر): تیر یا عطارد (Mercury)، نزدیکترین سیاره به خورشید است فلذا بهراحتی دیده نمیشود، مگر اینکه شبها آسمان صاف باشد. عطارد یا تیر در هر بار چرخش خود دور خورشید (حرکت انتقالی عطارد)، سه بار دور خود میچرخد (حرکت وضعی عطارد). تا سال ۱۹۶۵ بهاشتباه تصور میشد که همواره یکطرف عطارد رو به خورشید است. از دید ساکنان زمین، سیاره عطارد در هر یکصد سال، ۱۳ بار از مقابل خورشید میگذرد.
مطلب مرتبط: ویژگیهای سیاره عطارد (تیر)
دانستنیهای کوتاه جالب و عجیب درباره سیاره عطارد (تیر)
- عطارد (تیر) هیچ قمری ندارد.
- تیر یا عطارد هیچ حلقهای ندارد.
- عطارد (تیر) نزدیکترین سیاره به خورشید است.
- وزن انسان روی سیاره عطارد، ۳۸ درصد وزن او روی زمین است.
- هر شبانهروز در عطارد بهاندازه ۱۷۶ شبانهروز زمینی طول میکشد.
- طول هر سال روی سیاره عطارد، برابر ۸۸ شبانهروز زمینی است.
- کاشف سیاره عطارد ناشناس است.
هر سال در عطارد، ۸۸ شبانهروز زمینی طول میکشد
یک روز خورشیدی عطارد (یعنی هر ظهر تا ظهر روز بعد روی سطح سیاره عطارد) برابر با ۱۷۶ روز زمینی است. در بین سیارات منظومه شمسی، عطارد بیشترین خروج از مرکز مداری را داراست: فاصله عطارد از خورشید از ۴۶ میلیون کیلومتر تا ۷۰ میلیون کیلومتر در تغییر است.
عطارد کوچکترین سیاره منظومه شمسی است
تیر یا عطارد کوچکترین سیاره منظومه شمسی و با این حال یکی از پنج سیارهای است که با چشم غیرمسلح از زمین دیده میشود. عطارد پس از زمین پرچگالترین سیاره منظومه شمسی است، زیرا این سیاره عمدتا از فلزات سنگین و سنگ ساخته شده است. جرم هر سانتیمتر مکعب از عطارد ۴/۵ گرم است.
سطح سیاره عطارد چینخوردگی دارد
سرد شدن و انقباض هسته آهنی عطارد سبب چینخوردگی در سطح این سیاره شده است. دانشمندان این چینخوردگیها را سنگشیبهای چندپاره (Lobate Scarp) نام نهادهاند. ارتفاع برخی از سنگشیبهای عطارد حدود ۱.۶ کیلومتر و طول آنها صدها کیلومتر است.
جالب درباره عطارد: عطارد سیاره سنگی است اما هسته مذاب دارد
دانشمندان اخیرا به این باور رسیدهاند که هسته آهنی عطارد ممکن است مذاب باشد. معمولا هسته سیارات کوچکتر سریعا سرد میشود. اما ظاهرا عطارد چنین نیست و از مطالعات صورت گرفته، نمیتوان جامد بودن هسته عطارد را نتیجه گرفت. اکنون دانشمندان بر این باورند که هسته عطارد از عناصر سبکتری مثل سولفور تشکیل شده است که دمای ذوب هسته فلزی این سیاره را کاهش میدهد. برآورد میشود که هسته عطارد تا ۴۲ درصد حجم این سیاره را به خود اختصاص داده باشد، حال آنکه هسته زمین تنها ۱۷ درصد حجم آن تشکیل میدهد. عطارد یکی از چهار سیاره سنگی منظومه شمسی است.
عطارد بیش از هر سیاره دیگری دهانه برخوردی (Crater) دارد
بسیاری از سیارات منظومه شمسی خود را از طریق فرآیندهای طبیعی زمینشناختی ترمیم میکنند. اما سطح سیاره عطارد پوشیده از دهانههای برخوردی (Crater) است. دهانههای برخوردی عطارد در اثر برخورد سیارکها و دنبالهدارها به سطح آن پدید آمدهاند.
تاکنون تنها دو فضاپیما از عطارد بازدید کردهاند
چون عطارد به خورشید نزدیک است، بازدید از آن سخت است. طی سالهای ۱۹۷۴ و ۱۹۷۵ میلادی فضاپیمای مارینر ۱۰ سه بار بهمقصد عطارد پرواز کرد و فقط از کمتر از نیمی از سطح این سیاره نقشهبرداری کرد. در سوم اوت ۲۰۰۴ نیز کاوشگر میسنجر از عطارد بازدید کرد.
جالب درباره عطارد: عطارد اتمسفر ضعیفی دارد
شدت جاذبه عطارد تنها ۳۸ درصد جاذبه زمین است. لذا نیروی جاذبه عطارد آنقدری نیست که بتواند اتمسفر خود را از پراکنده شدن توسط بادهای خورشیدی نگاه دارد. با این حال وقتی گازهای جو عطارد با وزش بادهای خورشیدی پراکنده میشوند، دوباره در اثر وزش بادهای خورشیدی، واپاشی رادیواکتیو و غبارهای حاصل از ریزشهابسنگها، حول عطارد جمع میشوند.
جدول مشخصات سیاره عطارد
قطر سیاره عطارد | ۴,۸۷۹ کیلومتر |
جرم سیاره عطارد | ۱۰۲۳ * ۳.۲۹ کیلوگرم |
تعداد قمرهای عطارد | صفر |
طول مدار عطارد دور خورشید | ۵۷,۹۰۹,۲۲۷ کیلومتر |
مدت گردش عطارد دور خورشید | ۸۸ روز زمینی |
دمای سطح سیار عطارد | منفی ۱۷۳ تا مثبت ۴۲۷ درجه سانتیگراد (۱۷۳- تا ۴۲۷+ درجه) |
کشف شده توسط | آشوریها |