سلام الله علیک یا فاطمة الزهراء

ایران همدل

مطالب جالب و عجیب درباره سیاره نپتون

ویژگی‌های سیاره بیرونی و گازی نپتون

جالب و کوتاه درباره نپتون: نپتون هشتمین سیاره دور از خورشید و دورترین سیاره از خورشید است. نپتون کوچک‌ترین سیاره گازی منظومه شمسی است. یک سال روی نپتون برابر با ۱۶۵ سال زمینی است. نپتون ۶ حلقه کم‌فروغ دارد. احتمالا نپتون هنگام آفرینش بسیار به خورشید نزدیک‌تر بوده و بعدها از آن دور شده است.


اگر به دریافت اطلاعات و جزییات بیشتر درباره نپتون علاقه دارید، بخوانید: ویژگی‌های سیاره نپتون


جالب درباره نپتون: نپتون به‌سرعت دور خود می‌چرخد

یکی از نکات جالب درباره نپتون این است که شانزده ساعت طول می‌کشد تا ابرهای استوایی نپتون، سیاره را یک دور کامل بزنند، زیرا نپتون جسم سخت نیست. به عبارت دیگر، هر حرکت وضعی نپتون، ۱۶ ساعت طول می‌کشد.

 

نپتون کوچک‌ترین غول یخی منظومه شمسی است

با این‌که نپتون از اورانوس کوچک‌تر است اما جرم بیشتری دارد. نپتون زیر جو سنگین خود، از لایه‌های گازی هیدروژن، هلیوم و متان تشکیل شده است. آن‌ها لایه‌ای از آب، آمونیاک و متان منجمد را احاطه کرده‌اند. هسته درونی نپتون از سنگ آفریده شده است.

 

جو نپتون از هیدروژن، هلیوم و مقداری متان آفریده شده است

جو یا اتمسفر نپتون از هیدروژن، هلیوم و مقداری متان آفریده شده است. چون متان نور سرخ را جذب می‌کند، سیاره نپتون آبی به نظر می‌رسد. در بخش فوقانی جو نپتون ابرهای مرتفع و باریکی در حرکت هستند.

 

هوای نپتون طوفانی است

در بخش فوقانی جو نپتون طوفان‌های بزرگی می‌وزد و بادهایی تا سرعت ۶۰۰ متر بر ثانیه این سیاره را دور می‌زند. یکی از بزرگ‌ترین طوفان‌های نپتون در سال ۱۹۸۹ ثبت شد. طوفان بزرگ نپتون «نقطه تاریک بزرگ» یا Great Dark Spot نام گرفت. طوفان بزرگ نپتون ۵ سال طول کشید.

 

نپتون ۱۴ قمر دارد

سیاره نپتون چهارده قمر دارد. یکی از قمرهای نپتون تریتون (Triton) نام دارد که منجمد است و از زیر سطح آن ذرات نیتروژن منجمد و غبار به هوا می‌پراکند. احتمالا نیروی جاذبه نپتون، تریتون را به سمت خود کشیده است. و احتمالا تریتون سردترین جرم منظومه شمسی است.

 

تاکنون تنها یک فضاپیما به سمت نپتون پرواز کرده است

در سال ۱۹۸۹ فضاپیمای وویجر ۲ از برابر سیاره نپتون عبور کرد. وویجر ۲ اولین تصاویر نزدیک از نپتون را به زمین مخابره کرد. تلسکوپ فضایی هابل نیز این سیاره را مطالعه کرده و تعدادی تلسکوپ زمینی نیز به مطالعه این سیاره پرداخته‌اند.

 

جالب درباره نپتون: «نقطه تاریک بزرگ» نپتون

از دیگر نکات جالب درباره نپتون، نقطه تاریک بزرگ روی سطح آن است. نقطه تاریک بزرگ (Great Dark Spot) بزرگ‌ترین طوفانی است که تاکنون در نپتون شناسایی شده است. این طوفان را فضاپیمای ویجر ۲ در سال ۱۹۸۹ کشف کرد. نقطه تاریک بزرگ، طوفان بسیار بزرگ و چرخانی بود که با سرعت بیش از ۲۴۰۰ کیلومتر بر ساعت می‌وزید. نقطه بزرگ تاریک قدرتمندترین طوفانی است که تاکنون بر سطح سیاره نپتون شناسایی شده است. این‌که بادهایی بدین شدت چطور روی سیاره‌ای چنین دور از خورشید وزیده‌اند هنوز هم یکی از موضوعات اسرارآمیز درباره نپتون است.

داده‌های حاصل از کاوش‌های وویجر ۲ همچنین نشان داد که وسعت نقطه بزرگ تاریک ضمن حرکت سریعش روی نپتون به‌طرز چشمگیری تغییر می‌کرد. وقتی سیاره نپتون در سال ۱۹۹۴ توسط تلسکوپ هابل رصد شد، طوفان نقطه تاریک بزرگ ناپدید اما نقاط تیره مختلفی در نیم‌کره شمالی نپتون ظاهر شده بود.

 

جو یا اتمسفر نپتون

نپتون اتمسفر بسیار ضخیمی دارد که ۷۴ درصد آن هیدروژن، ۲۵ درصد آن هلیوم و تقریبا ۱ درصد آن متان است. اتمسفر نپتون همچنین حاوی ابرهای منجمد است. سریع‌ترین بادهای ثبت شده در منظومه شمسی روی نپتون وزیده است. ذرات متان منجمد و گازهای اندک در دورترین نقاط اتمسفر نپتون سبب شده است رنگ نپتون آبی به نظر برسد. رنگ سفید و آبی پررنگ نپتون باعث می‌شود تا راحت‌تر آن را از اورانوس متمایز کنیم.

اتمسفر نپتون از سه بخش تشکیل شده است: بخش زیرین جو نپتون تروپسفر (troposphere)، بخش فوقانی استراتسفر (stratosphere) و بخش میانی که مرز این دو است، تروپپاوس (tropopause) نام دارد.

 

جدول مشخصات سیاره نپتون

قطر استوایی نپتون ۴۹,۵۲۸ کیلومتر
قطر قطبی نپتون ۴۸,۶۸۲ کیلومتر
جرم نپتون ۱۰۲۶ * ۱.۰۲ کیلوگرم (۱۷ برابر زمین)
تعداد قمرهای نپتون ۱۴
تعداد حلقه‌های نپتون ۵
طول مدار حرکت نپتون دور خورشید ۴,۴۹۸,۳۹۶,۴۴۱ کیلومتر
مدت هر حرکت انتقالی نپتون دور خورشید ۶۰,۱۹۰ روز (برابر ۱۶۴.۸ سال زمینی)
دمای سطح سیاره نپتون منفی ۲۰۱ درجه سانتی‌گراد